Tidligere minister gæstede Esbjerg sammen med topadvokat
- Den eftermiddag i januar på advokatkontoret var der ikke meget rottweiler over ham. Bestemt heller ikke det modsatte. Jeg sad sammen med en tillidsvækkende, venlig ældre mand og talte med ham om den absurde situation, han havde befundet sig selv i få dage for jul. Jeg havde straks en god følelse af, at jeg altid vil vide, hvor jeg havde ham, og da jeg tog afsked med ham, vidste jeg, at det ville blive et godt samarbejde.
Sådan skriver advokat og tidligere Esbjerg-dreng, René Offersen i sin netop udkomne bog “Den uventede advokat” om sit første møde med forhenværende minister Claus Hjort Frederiksen, som han blev forsvarer for i en sag, hvor Frederiksen blev sigtet efter Paragraf 109 om landsskadelig virksomhed, der kunne give op til 12 års fængsel.
René Offersen og Claus Hjort Frederiksen signerede deres bøger hos Varmings Boghandel og Offersen havde nogle skønne timer, hvor han mødte venner og bekendte, som han ikke havde set i 30 år.
Efterfølgende inviterede advokat Peter Kirk Larsen, som forøvrigt havde læst sammen med Offersen i Aarhus, til et spændende foredrag med de to.
- Benene blev slået væk under mig, da to mand høj troppede op foran mit hus og forkyndte sigtelsen, fortalte Claus Hjorth Frederiksen til foredraget.
- Det var en meget stærk oplevelse. Først blev jeg bange, så blev jeg sur - og efterhånden bliver det en del af ens dagligdag, fortalte den tidligere minister, der mener, at sagen er startet i statsministeriet.-
- Jeg vidste ikke, hvad sagen drejede sig om, og jeg havde et desperat behov for at tale med nogen om sagen, men det måtte jeg ikke. Sagen trak bare ud og ud. Til gengæld fik jeg stor opbakning fra mange, blandt andet fra Uffe Ellemann Jensen og Anders Fogh og en lang række departementschefer.
Sagen drejede sig - viste det sig langt senere - om et kabelsamarbejde mellem NSA og Danmark - et samarbejde som allerede så langt tilbage som i 2014 var blevet afsløret af den amerikanske whistleblower Edward Snowden.
Sigtelsen fandt sted sideløbende med, at Politiets Efterretningstjeneste (PET) slog til mod fire nuværende og tidligere medarbejdere fra både FE og PET, heriblandt FE-chef Lars Findsen, der som chef for PET og FE havde været en af de mest centrale embedsmænd i Danmark gennem 20 år. Han har som en del af en hermetisk lukket inderkreds kendt til statens dybeste hemmeligheder og været sikkerhedsgodkendt på højeste niveau.
Da sagen kom for Højesteret, afgjorde man, at de to ikke havde afsløret statshemmeligheder, da kabelsamarbejdet slet ikke var nogen hemmelighed. Rigsadvokaten krævede lukkede døre, og Højesteret accepterede, at man kunne lukke dørene i de afhøringer, som måtte være hemmelige, men man ville ikke lukke dørene permanent.
Så opgav anklagemyndigheden at køre sagen videre og begge de tiltalte har nu Rigsrettens ord for, at de er uskyldige i de alvorlige anklager.
- Det har været en udansk sag, vel nok nærmere hviderussisk, mente René Offersen, det fik revideret opfattelsen af retssikkerhed. Ikke mindst måden, hvorpå man anholdt Lars Findsen i lufthavnen - som om han var en mexicansk narkobaron.
- Det var som at leve i et totalitært samfund og man fik en fornemmelse af at være en del af et absurd teater, fastslog Offersen.
- Men hvad var det dybere formål? Der var jo ikke noget motiv, men derimod en kæde af fejl. Det er mig helt uforståeligt. Men måske har regeringen bare været så optaget af at vise handlekraft, siger René Offersen, der afslutningsvis blev suppleret af Peter Kirk Larsen, der fortalte, at han flere gange i forløbet var kommet til at tænke på Olsen-banden.
På det første billede:
Claus Hjort Frederiksen signerede sin bog “Livvagten”, mens René Offersen (th.) signerede sin dugfriske bog, “Den uventede advokat”, som omhandler tiden i Esbjerg og også giver et indblik i advokatbranchen. Manden i midten er forhenværende bestyrelsesformand for TripleNine i Esbjerg, Erik Bonde Pedersen.
På det efterfølgende billede:
I et uhyre spændende foredrag fik tilhørerne et godt indblik i FE-sagen af de to veloplagte herrer.