Besøg i Herregårdskælderen på Sønderskov Slot

Af Lene Lund - 10/06/2022 11.00

Sønderskov hørte i middelalderen til Ribe domkapitel. Thomas Juel opførte den nuværende hovedbygning og anlagde det store voldsted i 1620. En senere ejer var Frederik Christian Otto Wedel-Jarlsberg. Med tiden forfaldt hovedgården og det meste af jorden blev solgt fra. På et tidspunkt var Sønderskov, på trods af fredning, tæt på at blive nedrevet. Det blev forhindret ved Helge Kragelunds køb af bygningerne i 1986. Over det næste par år gennemgik Sønderskov en omfattende restaurering og modtog i 1992 Europa Nostra-prisen. Samme år blev Sønderskov åbnet som statsanerkendt museum for Brørup, Vejen og Holsted kommuner. Efter kommunesammenlægningen har museet fået kulturhistorisk ansvar for hele den nye Vejen Kommune.

Maltstenen I museets forhal står en 2 meter høj og 3 tons tung runesten fra omkring 800-tallet, der blev fundet i 1987 i nærheden af et gammelt vadested ved Kongeåen. I indskriften er lavet med to forskellige runealfabeter, hvor tekstlinjerne går både lodret og vandret. Stenen var medtaget, da den blev fundet, og for at undgå flere forvitringsskader, er den nu placeret i museets forhal. Der findes flere oversættelser og dateringer.

På museet er der løbende udstillinger og forskellige andre aktiviteter og undrer slottet i kælderregionerne gemmer der sig et aldeles dejligt spisested: Herregårdskælderen, hvor den dygtige kok Preben Madsen. Når man kommer ind i restauranten mødes man af et ildsted, som i høj grad er med til at signalere hygge og historie. I forbindelse med restaurantens er der også et festlokale med store hvælvinger, som gør stedet til noget helt særligt.

Jeg har flere gange gæstet restauranten og hver gang er jeg blevet overrasket af de lækre menuer, jeg har indtaget.

Senest valgte jeg oksemørbrad med langtidsbagte  cocktailtomater og bagte rødløg, som fik følgeskab af friske ærter, svampe og nye gulerødder. Det var en himmerigsmundfuld, som blev fulgt til dørs af en symfoni af jordbær. På menukortet stod der fem små jordbærdesserter. Men små var de bestemt ikke. mens lækre de var de hver især. 

Det var endnu en gang en stor kulinarisk oplevelse at besøge Herregårdskælderen, som jeg varmt kan anbefale.

 

Indstil præferencer
Essentielle cookies
Session cookies,
Ydelses cookies
Google Analytics,
Funktionelle cookies
Målretnings cookies
Ved at benytte dette website accepterer du brug af cookies. Sæt preferencer eller luk beskeden