Hæder til vores gamle træer
For nogle år tilbage blev vores hjem Bryndumlund, hædret med Byfonds-prisen.
Det gjorde os glade og stolte, at også andre med forstand på renovering og vedligehold havde bemærket forandringen fra ruin til en bygning, der med omhu og interesse blev til en smuk oase i det vestjyske.
Nu har vi fået endnu en pris. Eller rettere sagt, det har tre af vores store træer, en blodbøg, et almindeligt bøgetræ og et lindetræ. De er alle blevet kåret som diplomtræer af Esbjerg Kommune.
En januar-søndag i mørkningen bankede det på døren og udenfor stod biolog Carsten Mathiesen fra Danmarks Naturfredningsforening, som i samarbejde med Esbjerg Kommune er autoriseret til at foretage kåring af gamle træer.
Han havde lagt mærke til, at vi havde en del gamle smukke træer på matriklen, og dem ville han gerne hædre og gøre til diplomtræer.
- Det er rigtig ærgerligt, at gamle og værdifulde træer fældes. De er tilholdssted for blandt andet rigtig mange dyrearter og er dermed vitale for biodiversiteten. Mange af Danmarks sjældne arter er udelukkende knyttet til og meget afhængige af gamle træer.
- Desuden er gamle træer værdifulde for vores trivsel og mentale sundhed, og de skaber et godt klima der, hvor de står, fortæller Carsten Mathiesen, igennem mange år lektor i biologi og naturgeografi på Esbjerg Gymnasium, som desuden har skrevet bogen “Floraen i Marbæk - en naturperle ved Vadehavet og Varde å”.
Jeg vil gerne tilføje, at jeg synes, at vores træer er med til at give karakter i haven og er et flot visuelt supplement til bygningen. Og jeg elsker, når solen spejler sig i bladene, ligesom jeg også holder af den skyggevirkning, trækronerne giver.
Vi er glade for hæderen og vil gerne understrege, at vi på ingen måde har tænkt af fælde disse træer, som skønsmæssigt er omkring 70 år gamle. Diplomtræ eller ej.
Men vi takker ydmygt på de store træers vegne og vil begive os ud for at sætte de smukke messingskilte på vores diplomtræer.